ROCK AND ROLL FLOOZY 6: PAULINE - VARIOUS ARTISTS

Artiest info
Website
facebook
 

Een niets verhullende retro-naaktfoto van een tienermeisje siert de binnenkant van het hoesje van de cd “Rock And Roll Floozy 6: Pauline”, het zesde compilatiealbum in de reeks rock’n’roll- en rockabillyliedjes uit de jaren ’50 van vorige eeuw. Alle liedjes draaien rond het thema ‘seksualiteit, ondeugendheid en diva’s’ in de rockmuziek’ van zo’n 60 à 70 jaar geleden. Deze serie begon nog vrij zedig in de zomer van 2021 met het album “Good For Nothing Woman” en kreeg in de volgende maanden van datzelfde jaar een vervolg met de verzamelplaten “Lazy Susan”, “Ping Pong Baby”, “Dangerous Redhead” en “Fatty Patty”.

De zesde plaat “Pauline” volgt nu dus drie jaar na de release van de eerste cd in deze reeks. Over deze jongedame wordt op het hoesje verder nog verteld: ‘this pretty lady can make the fellas stop and stare and she is a cut above the rest’ evenals ‘she is a teenage queen with all the curves in the correct place’ en ‘she is the coolest chick you will ever see’. Kortom, we kunnen begrijpen dat deze goedogende meid in de jaren ‘50 de hoofden van de kerels behoorlijk dol kon draaien. Dan zullen we maar best onze aandacht even verleggen naar de muziek die Dee Jay Mark Armstrong voor het ‘Atomicat Records’-label voor deze zesde verzamelaar vanuit het immense aanbod in zijn rijke muziekkelder heeft geselecteerd. De songtitels zijn niet zozeer expliciet naar sensualiteit en seksualiteit verwijzend maar eerder suggestief of prikkelend.

Ook nu weer moesten we weer diep op zoek gaan naar namen van vertolkers die we kennen. Het resultaat van die zoektocht leverde enkel de namen van Johnny Rivers en Conway Twitty op. Van beide artiesten vonden we op ‘YouTube’ een audiovideo van de songs die ze aan deze verzamelaar hebben bijgedragen. Conway Twitty zong in 1960 het nummer “Foggy River” en Johnny Rivers vertolkte in 1958 de song “Baby Come Back” en dat is dus niet de grote hit van ‘The Equals’ uit 1968. Er is wel een song te horen die we kennen in een andere versie: zo zingt ene Billy The Kid de originele versie van het nummer “Apron Strings” uit 1959 dat we later in datzelfde jaar leerden kennen in de versie van ‘Cliff Richard And The Drifters’. Maar voor het overige blijft het op deze verzamelplaat vooral ontdekken van zo goed als helemaal vergeten rock’n’roll-erfgoed.

(valsam)